stoute mensen gezocht!


preek van de nieuwe stadspredikant


31 Dec 2015

Slechte paden en onherbergzame heuvels?
Onderstaand artikel stond in Kerk en Leven. Marianne Cools, vrijwilligster bij het PSC Antwerpen, schreef het nav het speciale Sinterklaasweekend, dat sommige Antwerpenaars meemaakten.

De profeet Jesaja spreekt over slechte paden en steile heuvels. Wat zou hij daarmee bedoelen? Schuilt er een antwoord in de vraag wie -in Godsnaam- al die vluchtelingen opvangt?

Vanuit Vluchtelingenwerk kregen we de vraag of we dit weekend (5/6/12) in Antwerpen 50 vluchtelingen thuis konden ontvangen?
In het CAW-adviescentrum en migratie ontmoeten we de gastgezinnen. We zijn onder de indruk van hun openheid en enthousiasme, Advent op zijn best.

Spijtig genoeg durfden er in Brussel maar 12 gasten op de bus stappen. De geruchtenmolen ging rond dat de bus hen direct terug naar de grens zou brengen.

Deze jonge mensen komen grotendeels uit Afghanistan of Irak. Ze zijn al maandenlang onderweg. In Brussel is het wachten op een afspraak bij Vreemdelingenzaken. Ondertussen overleven ze grotendeels op de straten en in de parken van Brussel. Schuchter, moe, verslagen, hongerig, bedrukt en angstig kwamen ze ‘s avonds laat aan in Antwerpen. Wat zou het weekend brengen?

“We hadden kippen uit eigen tuin klaargemaakt en hadden vooraf gevraagd of het een probleem was dat die niet halal geslacht waren. Het antwoord: “Stef, your heart is halal, so the chicken is ok!” ( Stef,uw hart is halal, dus is de kip OK! )”

Maandagmorgen; iedereen straalt, gasten en gastgezinnen. Twee dagen genoten ze van een warme thuis, een zalig bad, lekker eten, gerust slapen, gezelligheid, verhalen vertellen, contact zoeken met hun thuis enz.
Met rugzakken vol kleine nodige spullen en warme kleren, genietend van de gekregen vriendschap stapten ze op de bus, terug naar de onzekerheid.
Die momenten van rust mogen geven als gastgezin is een ongelooflijk geschenk, ook aan jezelf, geen enkel eindejaarsgeschenk kan hier tegen op.

Waarschijnlijk komt deze vraag nog terug, de winter moet nog beginnen en in het weekend is Vreemdelingenzaken gesloten. Wie is er nog bereid? Je mag altijd je naam doorgeven aan Tetty Rooze of Ina Koeman.

Het pad moet recht gemaakt worden en de heuvel moet neer …. Zo maken we toekomst voor iedereen.

Marianne Cools, vrijwilligster PSC Antwerpen