Adviescentrum Migratie (ACM)

26 Sep 2015

Vrijwilligers met verbeelding gezocht
De beelden van mensen op de vlucht in de afgelopen maanden choqueren en maken heel wat gevoelens los. Ze vertalen wat er in de wereld gebeurt en brengen het dichter bij. Dichter dan wij soms voor mogelijk achten of willen. Wij zijn blijkbaar ook van deze wereld en worden geraakt door hetgene er gebeurt.

De meest vluchtelingen komen uit oorlogsgebieden als Syrië, Irak, Afghanistan en Eritrea. Velen onder hen zullen erkend worden als vluchtelingen of een tijdelijk verblijfsstatuut als Subsidiair Beschermde krijgen. Hun vragen gaan over huisvesting, Nederlands leren, huiswerkondersteuning, gezinshereniging, onderwijs-oriëntatie, sociale administratie en brieven uitleggen. Veel vluchtelingen hebben trauma’s opgelopen wat ook de nodige aandacht vraagt.

Door de beelden en verhalen van de asielcrisis bieden veel nieuwe vrijwilligers zich aan die hun steentje willen bijdragen om vluchtelingen het gevoel te geven welkom te zijn. Mensen vragen wat ze kunnen doen.

Een aantal vrijwilligers kunnen zich inzetten binnen en via het ACM (Advies Centrum Migratie). Er zijn bij ons ‘vrijwilliger-vacatures’ in het onthaal, de Jongerenwerking en het Vrouwenhuis. Met het aantal nieuwe aanbiedingen hopen we deze snel in te vullen. We beseffen echter ook als we de aantallen asielzoekers en vluchtelingen zien dat er behoefte is aan nieuwe initiatieven om de nieuwkomers bij hun ‘thuisgeraken’ te ondersteunen. De gesprekken met de vluchtelingen leren ons welke steun zij zoeken en wij proberen dat te matchen met het aanbod van vrijwilligers. Mensen kunnen zich nog altijd aanmelden, maar moeten wel rekening houden dat we hen misschien even op de ‘wachtlijst ‘ zetten.

In onze regio zal pas begin november merkbaar zijn dat er meer asielzoekers en vluchtelingen op zoek zijn naar mensen die hen of hun kinderen kunnen ondersteunen.

• We zoeken woonruimtes om te huren. Met een adres kunnen ze zich inschrijven, de mutualiteit regelen, de kinderen naar school laten gaan, zich inschrijven voor inburgering en taallessen. Het is een belangrijke stap voor deze mensen om weer een normaal leven te kunnen opbouwen.
• Giften zijn heel erg welkom op het PSC bank nr. : BE21 7785 9051 1403 of via CAW Antwerpen BE93 7775 9057 3967 (ovv vluchtelingenwerk) als je een fiscaal attest voor de belasting wilt ontvangen. We gebruiken uw steun voor schoolkosten, vervoerskosten, medische kosten en winkelcheques waarmee ze hun eerste inkopen kunnen doen in de Sociale Kruidenier als het OCMW nog niet in orde is. Een enkele keer wordt er ook gevraagd te steunen bij de huurwaarborg die ze op tafel moeten leggen om iets te kunnen huren. 
• We verwachten in de toekomst ook praktische vragen om kleding, dus goede kleren zijn zeker welkom bij het Frakske. 
• Mensen kunnen zich natuurlijk ook altijd melden bij een plaatselijk LOI (Lokaal Opvang Initiatief) of een Opvangcentrum van Fedasil of het Rode Kruis als vrijwilliger waar de nieuwe vluchtelingen onderdak krijgen.

Komende weken gaan we samen zitten met de verschillende organisaties die mee instaan voor de asielzoekers en vluchtelingen. We kijken waar vrijwilligers zich kunnen inzetten n.a.v. de vragen van vluchtelingen als nieuwkomers in Antwerpen en omgeving . We hopen binnenkort op de website van het CAW Antwerpen en de website van het PSC te laten weten wie we zoeken en hoe we vraag en aanbod zo snel mogelijk te kunnen matchen. (We zouden voor zo’n info-line misschien ook al wel een vrijwilliger voor kunnen gebruiken)

VORMING
Tot nu toe konden vrijwilligers binnen het ACM /PSC hun ervaringen en vragen delen op de eerste woensdagmorgen van de maand. Omdat er nu ook heel wat mensen zijn die overdag werken, maar zich wel in het weekend of ’s avonds willen vrij maken, plannen we nog een contact mogelijkheid op een ander moment, waar de anderen ook met hun vragen terecht kunnen.

Om vrijwilligers wegwijs te maken verwijzen we hen ook naar de Basiscursus Vreemdelingenrecht die georganiseerd wordt door het Agentschap ‘Inburgering en Integratie’ Je krijgt via deze vorming goed zicht op verblijfsprocedures, recht op verblijf en de interculturaliteit die bij dit soort werk een rol speelt. Deze gaat op 4 donderdagen door in oktober (8/15/22/29-10)

In November is er de mogelijkheid om een cursus Presentie te volgen die wordt georganiseerd door de Loodsen en het PSC op 29/10, 12/19-11 en 3/12. Hier leer je wat bemoedigende aandacht en een luisterend oor kan betekenen voor mensen die met meer vragen zitten dan ze kunnen dragen.

 

Nieuwsberichten

Pagina 1 van 8  > >>


6 Jan 2016
Ingezonden door: Luc Hommers

18 januari 2016 - Vrijwilligers Netwerk Vluchtelingen organiseert een vormingsavond voor vrijwilligers met als thema  “Welke rol speelt cultuur in je contacten met vluchtelingen?”

Birsen Taşpinar is psychologe en systeemtherapeute. Omdat zij van oordeel was dat psychologie niet zonder culturele betekenissystemen beschouwd kan worden, studeerde ze daarna sociale en culturele antropologie. Bij haar dagelijkse werk als therapeute ziet ze hoe migratie zowel verrijkend als verwoestend kan werken in het leven van mensen. Ze schrijft ook columns voor het magazine Mo*.

Datum: maandag 18 januari 2016 van 19.30 tot 21.30 uur. 
Plaats: Bond Zonder Naam/Filet Divers, Rolwagenstraat 49, te Antwerpen

Download de brochure hier

 

 


31 Dec 2015
Ingezonden door: Ina Koeman

Tetty Rooze ging in Oktober naar een conferentie ivm mensenhandel. Hieronder vindt u haar verslag en verwijzingen. In deze periode proberen winkels, internetbedrijven je te overdonderen met bewijzen dat zij deze slogan uit het liedje van Herman van Veen kunnen waarmaken: Van fietsen en tassen tot grote witte ijskasten. Allerhande stropdassen, allerhande winterjassen. Sommige websites maken je zelfs duidelijk dat mensen te koop zijn. Verhalen van vluchtelingen maken het heel concreet. Een vluchtelinge vertelde dat ze tijdens de economische boycot van Irak getuige was van kinderen die uit het weeshuis in Bagdad werden gehaald en op straat verkocht aan de hoogst biedende.

 


31 Dec 2015
Ingezonden door: Ina Koeman

Janine Meijer schreef een verslag over het weekend met de vluchtelingen uit Brussel …
In het weekend van 4,5 en 6 december kwamen er twaalf vluchtelingen vanuit Brussel met een bus naar Antwerpen. Het ging uitsluitend om Afghaanse mannen die geen plek hadden in de noodopvang in Brussel georganiseerd door de overheid. Vrouwen en kinderen krijgen voorrang bij het verdelen van de opvangplekken. Vluchtelingenwerk Vlaanderen pikt de mannen op vrijdagavond van de straat in Brussel en brengt hen naar verschillende steden in Vlaanderen waar ze in gastgezinnen worden opgevangen.


26 Sep 2015
Ingezonden door: Ina Koeman
CAW Antwerpen en haar medewerkers worden sterk aangegrepen door de vluchtelingenproblematiek waar we nu mee geconfronteerd worden. Wij kunnen als geëngageerde sociale organisatie niet aan de kant gaan zitten en toekijken. Daarom riep het directie- en beleidsteam iedereen op voor een actievergadering, afgelopen dinsdag (8 september). We bespraken wat we als organisatie kunnen doen. Lees hier een neerslag. Door Meron Knikman

26 Sep 2015
Ingezonden door: Tetty Rooze
De beelden van mensen op de vlucht in de afgelopen maanden choqueren en maken heel wat gevoelens los. Ze vertalen wat er in de wereld gebeurt en brengen het dichter bij. Dichter dan wij soms voor mogelijk achten of willen. Wij zijn blijkbaar ook van deze wereld en worden geraakt door hetgene er gebeurt.