MEDEWERKERS EN VRIJWILLIGERS


22 Apr 2015

Als aan de keukentafel …
Door: Liesbeth Verstraelen, vrijwilliger PSC

Na een lange, maar zeer aangename treinrit naar Utrecht, gevolgd door een busrit van zo’n 25 minuten arriveerden ik en Ina vlakbij de plek waar het allemaal zou plaatsvinden: de presentatie van Marchien Timmerman, docente en teamleider van de afdeling Theologie in Windesheim. Zij had twee jaar lang gewerkt aan een onderzoek naar professionalisering van het werk van vrijwilligers in inloophuizen. We waren er allebei erg benieuwd naar, omdat we nauw betrokken waren geweest bij dit onderzoek. Marchien had mij, Marianne en Ina twee keer geïnterviewd i.v.m. ons vrijwilligerswerk. 

Normaal gezien waren we met z’n drieën geweest, maar Marianne kon helaas niet mee omdat haar kleindochtertje erg ziek was. 
Een goedgemutste en joviale kerel van de middelbare school die samen met ons van de bus stapte, begeleidde ons naar het Leger des Heils. Hij moest daar immers ook zijn, want zijn school was in hetzelfde gebouw. Hij vertelde ons spontaan over zijn ADHD en over hoe hij dit ervoer: “Ik vind het best leuk, want ik ben nooit saai. Ik verveel me nooit” zei hij, of zoiets … Zijn klasgenoten waren al volop aan het sporten buiten in de heerlijke lentezon. Hij was veel te laat, want hij had zich overslapen.

Ina en ik gingen binnen in de gezellige inloopruimte en werden meteen hartelijk ontvangen met een lunch van lekkere hartige en zoete broodjes en koffie. Het trof me dat ook de ouders en kinderen van Marchien aanwezig waren om de presentatie bij te wonen. Mooi is het, om zo gesteund te worden door je familie.
Wij waren er samen met hen als eersten, maar al snel stroomde de gezellige ruimte vol met nog veel meer mensen; jong en oud. Wie waren toch al die mensen? Waren het ook allemaal vrijwilligers zoals ik? Ik was er wel nieuwsgierig naar…

Om 13.30u stipt gingen we met z’n allen naar de mooie en moderne kerk; er waren wel zo’n 65 mensen aanwezig om te komen luisteren.
Eerst was er het welkomstwoord door André Mulder, die ook lector is bij het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing Windesheim. Hij trakteerde ons o.a. op een mooie tekst “De Kleine Goedheid” van Levinas, die wordt geciteerd in het boek “Borderline times” van Dirk De Wachter.

Dan volgde de presentatie van het onderzoek door Marchien Timmerman, waarin wij getuige mochten zijn van haar gedreven en enthousiaste manier van werken. Maar helaas vond ik de presentatie veel te kort. Haar collega André zat op de voorste rij (dus vlak voor Marchien) en gaf geregeld met zijn vingers aan hoeveel minuten ze nog kon spreken. Ik kreeg de indruk dat ze veel meer had willen vertellen aan de microfoon dan waarvoor ze de kans kreeg… Maar wat me zeker bijblijft, is wat ze zei over het belang van vrijwilligers. “Vrijwilligers zijn nodig. Zij hebben aandacht voor wat niet gehoord en niet gezien is. Wat zij doen, is van onschatbare waarde voor de mensen die bij hen terecht kunnen.”

Na het aanbieden van het onderzoeksverslag aan de vrijwilligers, volgde er nog een amusante reactie van Jan van Opstal ( voorzitter van het netwerk DAK ). Hij vergeleek Marchien en haar onderzoek met een VW (Volkswagen): “niet sexy, niet ‘racy’, maar wel degelijk. En hij gaat heel lang mee…” Marchien is dan wel geen Volkswagen, maar wel een excellent Veldwerker en Wetenschapper. Beide rollen vullen elkaar aan en maken samen een oerdegelijk geheel.
En dat is ook wat dit onderzoek is geworden. Hopelijk gaan veel kleine en “grote” mensen deze bundel lezen, want de inhoud is werkelijk interessant en waardevol.

Wat mij betreft is de “kracht” van dit onderzoek, dat er woorden worden gegeven aan dit soort werk. Presentiewerk.
Door vrijwilligers die er gewoon belangeloos ZIJN voor hen die het nodig hebben. Net zoals thuis aan de keukentafel. Mensen worden al genoeg geëconomiseerd. Mensen moeten steeds vaker opbrengen en mogen niet te veel kosten. En het is juist door (met woorden) aandacht te geven aan dit werk, dat deze mensen een stem krijgen… en hopelijk gehoord zullen worden.

Antwerpen, vrijdag 10 april 2015