Algemeen


16 Dec 2013

Winteropvang 2013-2014
Het is druk in het PSC. De nummers voor de Open Permanentie momenten (dinsdag en donderdag) zijn meestal voor 9 uur uitgedeeld. Voor de mensen die daarna komen is er letterlijk en figuurlijk ‘geen plaats meer in de herberg’. Een bittere waarheid.

In de middag vangen we mensen op die hopen te kunnen overnachten in de Winteropvang ‘De Victor’. Onze taak hierbij is voor de mensen in verblijfsonzekere situaties die er gebruik van willen maken een dossier op te stellen en te zien hoe het verder moet. Nog te vaak worden echter ook andere mensen naar ons doorverwezen, wat de werkdruk erg groot maakt.

Toch zijn we elk jaar blij dat deze mogelijkheid gerealiseerd wordt door het OCMW van Antwerpen i.s.m. het CAW van Antwerpen. Ook voor mensen zonder papieren is er gelukkig nog plaats, maar voor gezinnen is de boodschap zeer dubbelzinnig. Ze krijgen opvang als ze intekenen voor terugkeer. Na de Winteropvang krijgen ze nog 30 dagen tijd in een terugkeerwoning om hun terugkeer voor te bereiden.

Voor sommigen is die voorwaarde een te bittere pil die hen doet aarzelen er op in te tekenen. Je zult maar uit Afghanistan komen en met je kinderen gevraagd te worden je koffers te pakken om ondertussen toch maar een dag boven je hoofd te hebben. Hopelijk wordt dit dilemma bespreekbaar binnen de werkgroep.