Luther inspireert


Protestants Sociaal Manifest 2017


16 Sep 2013

Situatie Pakistaanse christenen verslechtert
CLAAS/Pakistan(Centre for Legal Assistance and Aid and Settlement) 
Begin augustus kregen we bezoek van de mensenrechtenorganisatie CLAAS uit Pakistan. Hun voorzitter/advocaat Joseph Francis legde uit dat de situatie voor de christenen de laatste jaren erg verslechterd is. Sinds Pakistan als land meer nadruk wil leggen op zijn Islamitische identiteit, zijn er allerlei groepen actief geworden in het land die het minderheden als Christenen en Amadiya heel moeilijk kunnen maken. Midden jaren tachtig is dat proces begonnen en met de wet in de hand is het heel gemakkelijk mensen te beschuldigen van blasfemie (& 295 C), beledigen van de profeet en islam. Bewijzen blijken niet echt nodig te zijn en worden soms zelfs gecreëerd.

Vaak gaat zo'n beschuldiging gepaard met volkopruiende activiteiten van bepaalde individuen, waardoor betrokkenen helemaal niet de gelegenheid krijgen zich te verdedigen maar bij voorbaat door de massa al veroordeeld zijn en gestraft worden. Regelmatig worden huizen van christenen in brand gestoken en mensen worden gedwongen te vluchten. Klacht neerleggen tegen dergelijke overvallen resulteren weer in blasfemie klachten tegen de genen die klacht hebben ingediend en begint het opnieuw. De politie en overheid heeft zelf schrik voor deze groepen en gaat dikwijls niet over de slachtoffers te beschermen of de klacht serieus te nemen. Soms werken ze duidelijk ook samen met de extremistische islamitische groepen en spelen informatie als namen van degenen die een klacht hebben ingediend door aan hen.

De gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer en de Pakistaanse minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti hebben aan de den lijve ervaren wat het betekend om op te komen voor mensen tegen wie een beschuldiging liep van blasfemie. Beide zijn vermoord.

CLAAS probeert deze mensen zoveel mogelijk te beschermen door op te komen voor hun rechten en mensen elders te herhuisvestingen of te laten onderduiken. Soms echter is deze bescherming niet voldoende en zien betrokkenen en kerken zich verplicht mensen het land te laten ontvluchten. In Europa is de behandeling van deze asielaanvragen heel verschillend. Mensen moeten persoonlijk kunnen bewijzen dat ze vervolgd worden en geen beroep konden doen op de overheid om hen te beschermen. Bewijslast is moeilijk mee te nemen en zeker voor mensen die weinig of gen scholing hebben gehad blijkt het moeilijk om de gevraagde informatie tijdens het interview op een coherente, samenhangende manier te kunnen geven. Mensensmokkelaars maken het soms nog moeilijker door hen verhalen aan te geven die ze moeten vertellen bij het Commissariaat voor de Vluchtelingen. 

De begeleiding en ondersteuning vraagt veel tijd en jammer genoeg komen de mensen dikwijls pas na een interview in aanraking met organisatie die ment hen de nodige bijkomende bewijsstukken kunnen opvragen. Wij steunen op dit moment een gezin die zonder inkomen rekenen op onze hulp voor opvang en juridische kosten. Ook door ons centrum worden een aantal mensen in deze situatie begeleid. Vandaar ook dat we de eer hadden Mr. Francis Joseph op bezoek te mogen krijgen.

Nieuwsberichten

Pagina 1 van 35  > >>


6 Dec 2017
Ingezonden door: Timor Nonneman

December brengt voor Open Huis 33 activiteiten met onder andere

-Cultuur: toneelvoorstellingen Koning Edward naar Marlow, Gemeenschap van Schurken en Ziekelijk, China Light, Jokke Schreurs kwartet, Opera Fallstaff

-Sport en beweging: Netbal, zwemmen, kegelen en wandelen

-ontmoeting: kerst Inn, wekelijks inloophuis, Kerst instuif, enz

-Armoedebestrijding: Soep op de stoep actie, Forumdag Netwerk tegen Armoede, werkgroep verzetje

-Vorming en workshops: Kookworkshop bij Food for Foodies, bezoek aan Ehipassiko met meditatie, documentaire Told

-en nog veel meer

Raadpleeg hier onze activiteitenkalender


19 Nov 2017
Ingezonden door: Luc Hommers

Kerstfeest! Vrede?!

SAMEN VIEREN IS PAS FIJN!

Vrijdag 22/12 van 17.00 - 19.30
Kom binnen voor een hapje en een drankje,
een woord een gebaar ...

Dit jaar met muzikale ondersteuning van:
SALON

is een ensemble bestaande uit 4 virtuoze musici dat voornamelijk hongaarse muziek brengt uit de tijd van het interbellum. Csárdás’, polka’s, operettes, klezmer, enz. zijn voor velen bekender dan wat men zou verwachten. Deze muziek wordt op een eigenzinnige en speelse manier nieuw leven in geblazen maar met respect voor cultuur en tradities.  

Kevin Van Stayen - viool en zang, Sven Van De Voorde - clarinet en accordion, Willy Appermont - piano, Ruben Appermont - contrabas

 


8 Nov 2017
Ingezonden door: Timor Nonneman
Night of the Proms, Mulate Astatke, concert Eroica Ludwig von Beethoven, Vizit Wandeling, Jaarboek Armoede, Donderdagen van de Poëzie, Rapklap, Netbal, en nog veel!
Raadpleeg hier ons programma van de maand november

5 Oct 2017
Ingezonden door: Timor Nonneman

Oktober belooft een vol programma met veel cultuur, ontspanning, lekker eten, sport -en beweging en lekkere koffie. 

Deze maand hebben we onder andere:


6 Sep 2017
Ingezonden door: Timor Nonneman

Het programma van Open Huis deze maand telt 32 activiteiten met een ruim sport, cultuur en ontmoetingsaanbod. Sport, cultuur, ontmoeting of lekker eten, bij Open Huis voor ieder wat wils.