Luther inspireert


Protestants Sociaal Manifest 2017


16 Sep 2013

Situatie Pakistaanse christenen verslechtert
CLAAS/Pakistan(Centre for Legal Assistance and Aid and Settlement) 
Begin augustus kregen we bezoek van de mensenrechtenorganisatie CLAAS uit Pakistan. Hun voorzitter/advocaat Joseph Francis legde uit dat de situatie voor de christenen de laatste jaren erg verslechterd is. Sinds Pakistan als land meer nadruk wil leggen op zijn Islamitische identiteit, zijn er allerlei groepen actief geworden in het land die het minderheden als Christenen en Amadiya heel moeilijk kunnen maken. Midden jaren tachtig is dat proces begonnen en met de wet in de hand is het heel gemakkelijk mensen te beschuldigen van blasfemie (& 295 C), beledigen van de profeet en islam. Bewijzen blijken niet echt nodig te zijn en worden soms zelfs gecreëerd.

Vaak gaat zo'n beschuldiging gepaard met volkopruiende activiteiten van bepaalde individuen, waardoor betrokkenen helemaal niet de gelegenheid krijgen zich te verdedigen maar bij voorbaat door de massa al veroordeeld zijn en gestraft worden. Regelmatig worden huizen van christenen in brand gestoken en mensen worden gedwongen te vluchten. Klacht neerleggen tegen dergelijke overvallen resulteren weer in blasfemie klachten tegen de genen die klacht hebben ingediend en begint het opnieuw. De politie en overheid heeft zelf schrik voor deze groepen en gaat dikwijls niet over de slachtoffers te beschermen of de klacht serieus te nemen. Soms werken ze duidelijk ook samen met de extremistische islamitische groepen en spelen informatie als namen van degenen die een klacht hebben ingediend door aan hen.

De gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer en de Pakistaanse minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti hebben aan de den lijve ervaren wat het betekend om op te komen voor mensen tegen wie een beschuldiging liep van blasfemie. Beide zijn vermoord.

CLAAS probeert deze mensen zoveel mogelijk te beschermen door op te komen voor hun rechten en mensen elders te herhuisvestingen of te laten onderduiken. Soms echter is deze bescherming niet voldoende en zien betrokkenen en kerken zich verplicht mensen het land te laten ontvluchten. In Europa is de behandeling van deze asielaanvragen heel verschillend. Mensen moeten persoonlijk kunnen bewijzen dat ze vervolgd worden en geen beroep konden doen op de overheid om hen te beschermen. Bewijslast is moeilijk mee te nemen en zeker voor mensen die weinig of gen scholing hebben gehad blijkt het moeilijk om de gevraagde informatie tijdens het interview op een coherente, samenhangende manier te kunnen geven. Mensensmokkelaars maken het soms nog moeilijker door hen verhalen aan te geven die ze moeten vertellen bij het Commissariaat voor de Vluchtelingen. 

De begeleiding en ondersteuning vraagt veel tijd en jammer genoeg komen de mensen dikwijls pas na een interview in aanraking met organisatie die ment hen de nodige bijkomende bewijsstukken kunnen opvragen. Wij steunen op dit moment een gezin die zonder inkomen rekenen op onze hulp voor opvang en juridische kosten. Ook door ons centrum worden een aantal mensen in deze situatie begeleid. Vandaar ook dat we de eer hadden Mr. Francis Joseph op bezoek te mogen krijgen.

Nieuwsberichten

Pagina 1 van 39  > >>


6 Mar 2019
Ingezonden door: Timor Nonneman

Deze maand is de "Tot ziens in 2060" Gotcha van start gegaan. 60 deelnemers schreven zich in voor het grote ontmoetingsspel. Volg de gotcha op de voet via www.totziensin2060.be

Deze maand staan er meer dan 40 activiteiten op het programma. Gaande van concerten, toneelvoorstellinge, maar ook wandelingen, lekker eten, zwemmen, poëzie, en nog veel meer.

Een overzicht van onze activiteiten vind je via deze link


6 Feb 2019
Ingezonden door: Timor Nonneman
Een korte maand, maar wel meer dan 35 activiteiten! Met oa voorstellingen in de Bourla, wandelingen, ontbijt, gezonde kookworkshop, poëzie en kegelen.

Via deze link kunt u ons programma vinden. 

Zin om mee te doen met een groot spel in Antwerpen Noord? "Tot ziens in 2060" is een soort GOTCHA waarbij je aan de hand van een foto op zoek moet gaan naar een andere persoon uit 2060. Wanneer je die persoon gevonden hebt, krijgen zowel jij als de persoon die je gevonden hebt een waardebon van de Roma, Kubus Permeke, Oude Badhuis, Arenbergschouwburg, Cinema Klappij, Salade Sociale of coffeebar Viggo's. Meer info en inschrijven op www.totziensin2060.be

2 Jan 2019
Ingezonden door: Timor Nonneman

Het nieuwe jaar is in schoonheid gestart met de Open Huis Raad waarbij we de planning van deze maand besproken hebben. Op het programma staan deze maand 40 activiteiten!

Via deze link kunt u ons programma vinden. 


5 Dec 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman

De eindejaarsperiode komt er aan. Wij gaan er nog eens stevig tegen aan met een programma van meer dan 30 activiteiten. Deze maand is ook Anton gestart als stagiair. Hij versterkt ons team de komende 2 maanden.

Wat staat er deze maand allemaal in ons programma?

-Winterwandelingen in Leuven, Oostende en Koksyde met een afsluitend bezoek aan de kerstmarkt aldaar

-Akoestisch concert van K's Choice met Pop-upkoor van Hans Primusz

-Wii Bowling, Kegelen, netbal en zwemmen

-Soep op de Stoep actie tvv Welzijnszorg

-Een vorming over de smartphone

-Kerst-inn, TV Salon, wekelijks inloophuis

-Verjaardagsconcert Rob de Nys

-Praatcafé dementie over juridische mogelijkheden en onmogelijkheden

en nog veel meer te vinden op ons programma via deze link


4 Oct 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman

Via onze mailing is een foutje geslopen in de link om ons programma te downloaden. Hier vindt u de juiste link om het programma te downloaden: http://www.pscantwerpen.be/uploads/189/activiteitenkalender_okt_2018-pdf

Graag tot op een van onze samenkomsten!
Het Open Huis team