Luther inspireert


Protestants Sociaal Manifest 2017


16 Sep 2013

Situatie Pakistaanse christenen verslechtert
CLAAS/Pakistan(Centre for Legal Assistance and Aid and Settlement) 
Begin augustus kregen we bezoek van de mensenrechtenorganisatie CLAAS uit Pakistan. Hun voorzitter/advocaat Joseph Francis legde uit dat de situatie voor de christenen de laatste jaren erg verslechterd is. Sinds Pakistan als land meer nadruk wil leggen op zijn Islamitische identiteit, zijn er allerlei groepen actief geworden in het land die het minderheden als Christenen en Amadiya heel moeilijk kunnen maken. Midden jaren tachtig is dat proces begonnen en met de wet in de hand is het heel gemakkelijk mensen te beschuldigen van blasfemie (& 295 C), beledigen van de profeet en islam. Bewijzen blijken niet echt nodig te zijn en worden soms zelfs gecreëerd.

Vaak gaat zo'n beschuldiging gepaard met volkopruiende activiteiten van bepaalde individuen, waardoor betrokkenen helemaal niet de gelegenheid krijgen zich te verdedigen maar bij voorbaat door de massa al veroordeeld zijn en gestraft worden. Regelmatig worden huizen van christenen in brand gestoken en mensen worden gedwongen te vluchten. Klacht neerleggen tegen dergelijke overvallen resulteren weer in blasfemie klachten tegen de genen die klacht hebben ingediend en begint het opnieuw. De politie en overheid heeft zelf schrik voor deze groepen en gaat dikwijls niet over de slachtoffers te beschermen of de klacht serieus te nemen. Soms werken ze duidelijk ook samen met de extremistische islamitische groepen en spelen informatie als namen van degenen die een klacht hebben ingediend door aan hen.

De gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer en de Pakistaanse minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti hebben aan de den lijve ervaren wat het betekend om op te komen voor mensen tegen wie een beschuldiging liep van blasfemie. Beide zijn vermoord.

CLAAS probeert deze mensen zoveel mogelijk te beschermen door op te komen voor hun rechten en mensen elders te herhuisvestingen of te laten onderduiken. Soms echter is deze bescherming niet voldoende en zien betrokkenen en kerken zich verplicht mensen het land te laten ontvluchten. In Europa is de behandeling van deze asielaanvragen heel verschillend. Mensen moeten persoonlijk kunnen bewijzen dat ze vervolgd worden en geen beroep konden doen op de overheid om hen te beschermen. Bewijslast is moeilijk mee te nemen en zeker voor mensen die weinig of gen scholing hebben gehad blijkt het moeilijk om de gevraagde informatie tijdens het interview op een coherente, samenhangende manier te kunnen geven. Mensensmokkelaars maken het soms nog moeilijker door hen verhalen aan te geven die ze moeten vertellen bij het Commissariaat voor de Vluchtelingen. 

De begeleiding en ondersteuning vraagt veel tijd en jammer genoeg komen de mensen dikwijls pas na een interview in aanraking met organisatie die ment hen de nodige bijkomende bewijsstukken kunnen opvragen. Wij steunen op dit moment een gezin die zonder inkomen rekenen op onze hulp voor opvang en juridische kosten. Ook door ons centrum worden een aantal mensen in deze situatie begeleid. Vandaar ook dat we de eer hadden Mr. Francis Joseph op bezoek te mogen krijgen.

Nieuwsberichten

Pagina 1 van 38  > >>


4 Oct 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman

Via onze mailing is een foutje geslopen in de link om ons programma te downloaden. Hier vindt u de juiste link om het programma te downloaden: http://www.pscantwerpen.be/uploads/189/activiteitenkalender_okt_2018-pdf

Graag tot op een van onze samenkomsten!
Het Open Huis team

 


3 Oct 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman

Oktober belooft een vol programma met veel cultuur, ontspanning, lekker eten, sport -en beweging en lekkere koffie. 

Deze maand hebben we onder andere:


5 Sep 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman
De nazomer zet zich in. Bij Open Huis gaan we ook deze maand voor 30 activiteiten. Een afwisseling tussen wandelen, kegelen, wii bowling, lekker eten en drinken, Open Monumentendag, Guido Belcanto, themawerking rond sociaal wonen voor senioren en nog veel meer. Raadpleeg ons programma via deze link

1 Aug 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman

We zijn halfweg de zomermaanden en er komt nog een prachtige maand aan met heel wat mooie activiteiten. Deze maand staat er onder andere op het programma:

-Een bezoek aan de braderij van 't Kiel

-Wandelingen in Lommel, Oudenaarde en Merksem

-Concerten in het Openlucht Theater Rivierenhof

-Poëzie op het Zomerterras van Bibliotheek Park in Merksem

-Petanque, urban golf en netbal

-City trips naar Dinant en Oostduinkerke

-Pride Parade

-Literaire Bingo

-Gezonde Kookworkshop

-Open Zeildag Noordkasteel

En tot slot kunnen we aankondigen dat dit jaar Koffie met Koekskes plaatsvindt op 2/9 met rommelmarkt, dessertenbuffet, prijzen te winnen, demonstratie van Capoeira en Fanfare 't Akkoord. De flyer vindt u via deze link.

Het volledige programma van Open Huis van augustus vindt u via deze link


4 Jul 2018
Ingezonden door: Timor Nonneman

De zomermaanden zijn gestart en bij Open Huis zetten we een hele zomer door om een mooi en divers programma aan te bieden. Deze maand staan er 30 activiteiten op de kalender met oa:

-City trips naar Brussel en Namen 

-Wandelingen in Lombadsyde, Huy, Linkeroever en Noordkasteel

-Gezonde kookworkshop

-Infosessie werken met de smartphone (voor beginners)

-Bezoek aan Middelheimpark

-zwemmen, Urban golf, openlucht netbal,

-Muziek in de Wijk

-en nog veel meer

Raadpleeg via deze link onze activiteitenkalender