actueel overzicht


werkverslag Commissie Stadspredikant 2017


Beste meelevers!

Antwerpen is de enige stad in Vlaanderen die een stadspredikant heeft. Sinds 1989 werkt de stadspredikant samen met anderen aan de verstandhouding tussen de godsdienstige en sociale gemeenschappen in Antwerpen en zet deze zich in tegen armoede en uitsluiting. De eerste stadspredikant van Antwerpen, benoemd door de VKPB, was dominee Gerben Hoogterp. In 1997 werd hij opgevolgd door dominee Ina Koeman.

Het laatste werkingsverslag van de stadspredikant dateert van 2009. Hoog tijd voor een actueel overzicht over de taken en de werking van de stadspredikant. Ina Koeman heeft een hoop werk verzet, mensen bereikt, meegedacht, mensen geïnspireerd. Daarover kunt u verder in het verslag meer lezen.

Ook is er een grootse verandering. De tweede predikantsplaats van de VPKB-gemeente Antwerpen-Noord, die ingevuld werd met het werk van de stadspredikant, is per 1 januari 2016 overgedragen aan het Protestants Sociaal Centrum. Wij informeren u over het hoe en waarom.

Een ander belangrijk aspect van het werk van de stadspredikant is het netwerken in de stad en daarbuiten en vorming geven aan andere (pastorale) werkers. Ook daarover kunt u lezen. Evenals hoe zij samenwerkt met de kerken.

En als commissie gaan we door. Al zijn er veel wisselingen geweest wat leden betreft. In 2014 hebben wij afscheid moeten nemen van Teresa Van Pelt door haar plotse overlijden. Andere trouwe gedienden hebben ons omwille van nieuwe professionele en persoonlijke uitdagingen verlaten, en nieuwe gezichten zijn er bij gekomen. We vinden het zinvol om, door middel van dit werkingsverslag, vandaag de balans op te maken. Een terugblik, een inkijkje, een vooruitblik… Wat heeft de commissie voor ogen? Waar werken we met elkaar naar toe?

We hopen dat u opnieuw beseft dat dit werk steun verdient. Wat kunnen we zonder mensen die meedenken, meeleven, meebidden, meegeven? Dank u voor uw betrokkenheid afgelopen jaren.

Wij gaan vrolijk door… Gaat u mee? En voor nu, veel leesplezier.
Het verslag is in PDF vorm beschikbaar via deze link: 

WERKVERSLAG COMMISSIE STADSPREDIKANT

Jantien van den Brink-Makkenze 

Voorzitter commissie Stadspredikant 
februari 2017